strona główna survival patenty rośliny jadalne i użytkowe, galeria tereny wypadowe, wyprawy
książki, linki nowości zrób to sam filmy i programy, aktualnie w TV sprzęt: pełny i minimalny
jak zacząć? jedzenie o autorze umiejętności podstawowe i zaawansow. spis treści, słownik, szukaj
Przepisy na: chleb, rośliny, zupy, 2. dania, potrawy jednogarnkowe, jedzenie szturmowe

Tu znajdziesz przepisy na potrawy jednogarnkowe - przydatne, jeśli mamy mało naczyń (np. jedną menażkę) lub nie lubimy zmywać garów. Pani Gumowska w "Kuchni pod chmurką" tak pisze o eintopfach:

Potrawa jednodaniowa powinna zawierać produkty z najważniejszych grup żywnościowych, a więc białko zwierzęce i roślinne, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. W praktyce wygląda to tak, że w skład dania wchodzą:

  • Jakiś produkt białkowy [tzw. wkładka], np. mięso, ser, jaja lub nasiona soi, które zawierają prawie pełnowartościowe białko.
  • Jakiś produkt mączny, najlepiej mieszany, np. mąka, kasza, kluski, chleb, a także groch i fasola (zawierają nie tylko węglowodany ale i białko roślinne).
  • Trochę tłuszczu: śmietana, słonina, sadło, smalec, a najzdrowiej olej roślinny, np. słonecznikowy lub sojowy.
  • Mieszane warzywa okopowe, źródło węglowodanów, cukrów, witamin i soli mineralnych. A więc: marchew, seler, pietruszka, buraki czyli tzw. włoszczyzna i inne.
  • Jakiś kwas naturalny, np. ogórkowy, z kiszonej kapusty, z pomidorów, z cytryny, albo po prostu ocet winny z jabłek. Nie tylko dlatego, że na ogół dostarcza witaminy C, ale i dla smaku.
  • Jakaś przyprawa, najlepiej surowa zielenina: natka pietruszki, koperek (bardzo bogaty w witaminy i składniki mineralne), świeży majeranek, tymianek, szałwia, bazylia, także pieprz, sól, ewentualnie odrobina cukru dla zrównoważenia kwaśnego smaku.
    Do takich posiłków jednodaniowych, pełnowartościowych, w postaci zupy, należy np. kapuśniak, w którego skład wchodzą: kapusta, ziemniaki, słonina, mięso, groch lub fasola, marchew, a je się go z razowym chlebem.
  • Inne przykłady:

    Grochówka z kochera. Zagotować około litra wody. Zupę grochową - dwa opakowania (koncentraty) - wymieszać z 2 łyżkami mleka w proszku, łyżeczką przyprawy do potraw "jarzynka" i 2 szklankami wody. Dodać wrzątku i mieszając zagotować. Włożyć 2-3 parówki, obrane z błonki i pokrajane w krążki, albo kawałek pokrajanej kiełbasy. Przyprawić - jeśli trzeba - jeszcze "jarzynką", a także posiekanymi listkami macierzanki, tymianku lub majeranku. Raz zagotować i podawać z ziemniakami lub pieczywem, ewentualnie z dodatkiem - już na talerzach - tartego ostrego sera.

    Przepinka - Potrawa "towarzyska" dla kilku przyjaciół. (Mój własny przepis)
    Makaron (najlepiej wstążki lub świderki), mielonka z puszki (lub inne mięso), żółty ser, keczup lub inny sos.
    Ugotować makaron lekko twardy. W osobnym naczyniu podgrzać i rozbełtać mielonkę. Lepiej nie robić tego w puszce, chyba że ktoś ma za mało cynku w organizmie. Do mielonki można dodać przypraw, np. keczupu lub ziół. Potem mieszamy gorący makaron z mielonką i dodajemy ser pocięty na frytki i mieszamy. Przyprawiamy keczupem lub sosem.
    Jeść należy w kilka osób z jednego garnka. Roztopiony ser powinien się ciągnąć, umożliwiając wyłapanie sera zwisającego z cudzego widelca.

    Risotto z tuńczykiem - Przepis DB z "npm" (maj 2003)
    (na dwie osoby): 250 g ryżu (2 woreczki), puszka tuńczyka, trochę żółtego sera oraz jajko na twardo (pokrojone w kostkę), ewentualnie pół puszki kukurydzy, ogórek kiszony, koncentrat pomidorowy, sól.
    Ryż ugotować (do wody można dodać pół kostki bulionu), połączyć z resztą składników, koncentrat do smaku, wymieszać.

    Spagetti na szybko - Przepis DB z "npm" (maj 2003)
    Makaron (może być suchy z zupek chińskich), trochę suszonej kiełbasy, ser żółty, sos napoli lub boloński, ew. pół puszki kukurydzy.
    Makaron ugotować lub zalać wodą, sos przygotować wg przepisu, dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Gotowym sosem zalać makaron, na wierzch położyć kilka cienkich plasterków sera żółtego.

    Kuskus z warzywami - Przepis DB z "npm" (maj 2003)
    (na dwie osoby); 250 g kaszy kuskus, 75 g granulatu sojowego, 40 g suszonych warzyw, kostka bulionu, przyprawy wedle uznania.
    Kostkę rozpuścić we wrzącej wodzie, zalać kaszę, granulat sojowy przygotować według przepisu, wymieszać z warzywami, doprawić.

    Przepisy na: chleb, rośliny, zupy, 2. dania, potrawy jednogarnkowe, jedzenie szturmowe

    survival_zielona_kuchnia