strona główna
survival
patenty
rośliny jadalne i użytkowe, galeria
tereny wypadowe, wyprawy
książki, linki
nowości
zrób to sam
filmy i programy, aktualnie w TV
sprzęt: pełny i minimalny
jak zacząć?
jedzenie
o autorze
umiejętności podstawowe i zaawansow.
spis treści, słownik, szukaj
Przepisy na: chleb, rośliny, zupy, 2. dania, potrawy jednogarnkowe, jedzenie szturmowe

Tu znajdziesz przepisy na potrawy energetyczne. Nazwa pochodzi z czasów wypraw alpinistycznych - ostatnia faza wieloetapowego zdobywania góry nazywana była szturmem. Wtedy liczył się każdy gram bagażu i każda kaloria jedzenia.


Gorąca czekolada "górska" - przepis Vietnama
Składniki: Proporcje 1-1-1: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 paczka mleka w proszku (np. 250g), 1 kubek wody (0,5 litra).
Czekoladę dodać do części (1/2) wody podgrzać razem aż do rozpuszczenia. W drugiej części wody (zimnej) rozpuścić mleko. Mogą powstać grudki ale nie należy się tym przejmować - one będą najlepsze. Gdy czekolada już sią rozpuści wlać ją do rozpuszczonego mleka i całość zagotować. Pamiętać o mieszaniu podczas gotowania bo może się przypalić na dnie.
Czekaoladę przyrządzoną w ilościach 1-1-1 spożywaliśmy we dwójkę w górach. Daje niezłego kopa z rana. Jeśli chcesz możesz dać inne proporcje np. więcej mleka a mniej wody...

Kajmak - przepis Jerzego Bieleckiego
Składniki: 8 łyżek mleka w proszku, 3 szklanki wody, 750 gram cukru, suszone owoce, orzechy lub migdały.
Mleko rozpuść w letniej wodzie tak, aby wyszła gęsta papka. Stopniowo dodawaj cukier gotując na małym ogniu, ciągle mieszając (!!!) aż do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia masy (około 3 godzin). Na koniec dodaj posiekane suszone owoce oraz orzechy lub migdały. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu pokrój w paski.
Podobny efekt można uzyskać gotując w wodzie, około godziny, skondensowane mleko najlepiej słodzone, w puszce. Tak przygotowane mleko po ostygnięciu można zapakować do plecaka, nie martwiąc się o jego przechowywanie.
Pamiętaj, aby nigdy nie otwierać tak przygotowanego mleka zaraz po wyjęciu z wrzątku!!!! W nagrzanej puszce wytwarza się bardzo wysokie ciśnienie, otwarcie spowoduje wyrzucenie mleka na zewnątrz, przez co na 100% poparzy otwierającego puszkę. (chyba że owiniesz puszkę i otwieracz workiem foliowym - przyp. BJ)
Jako ciekawostkę dodam, iż z kajmaku moja mama wyczarowywuje pyszne kremy do tortów. A zamiast zwykłej mąki do ich wypieku używa zmielonych migdałów i orzechów. W taki sposób survivalową kuchnię można spotkać nawet we własnym domu.

Makagigi - przepis Jerzego Bieleckiego
Składniki: 1 litr miodu, 120 gram cukru, 250 gram orzechów.
Miód gotuj z cukrem aż się przyrumieni. Wsyp posiekane orzechy, smaż, ustawicznie mieszając, a po chwili wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu pokrój w paski. Zamiast orzechów możesz użyć prażone ziarno sezamu.

Obrok - mieszanka energetyczna o długim okresie przechowywania - autorstwo zaginęło w pomroce dziejów.
Baza: Paczka płatków owsianych, olej, cukier,
Dodatki: 2 paczki rodzynek; po 1 paczce: glukozy, nasion słonecznika, kaszki mleczno-ryżowej dla dzieci; po pół paczki: mleka w proszku, kakao rozpuszczalnego;
Ewentualne dodatki: posiakane suszone morele, pestki dyni, płatki kukurydziane

Na patelni na oleju podgrzać płatki. Tłuszczu powinno być tyle, żeby wszystkie płatki były tłuste a olej nie został na patelni. Na podgrzane płatki wsypać cukier (kilka czubatych łyżek) i zamieszać tak, żeby cukier przywarł do płatków a nie do patelni. Ciągle mieszając podgrzewać aż cukier się skarmelizuje - płatki zrobią się lekko brązowe. Gotowe płatki wsypać do dużego garnka, dosypać dodatki (rodzynki, kaszkę, glukozę itp) i dokładnie wymieszać.
Przechowywać w suchym miejscu np. w woreczku foliowym lub puszce po herbacie. Spożywać można na zimno, na gorąco, z wodą, z mlekiem i na sucho. Osobiście wzmacniam obrokiem kaszkę mleczną - czubata łycha obroku na osobę.
Każdy po pierwszym przyrządzeniu obroku stosuje proporcje i dodatki według własnego uznania. Zanim jednak zaczniecie eksperymentować, udzielę krótkiej rady: suszone śliwki mocno zmieniają smak obroku, podobnie płatki kukurydziane.

Płatki przed smażeniem Płatki po smażeniu Gotowy obrok po wymieszaniu

Owsianka polowa - Przepis DB z "npm" (maj 2003) podobny do obroku.
Składniki: płatki owsiane, kaszka mleczno-ryżowa, dodatki (rodzynki, orzechy, suszone morele, jabłka).
Płatki zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach dodajemy - mieszając - odpowiednią ilość kaszki (o wybranym smaku). Na koniec wrzucamy trochę rodzynek, orzechów lub innych dodatków. Do płatków owsianych można dodać łyżeczkę otrąb pszennych w celu zapewnienia właściwej perystaltyki jelit..

Szyszki z płatków owsianych - Przepis Tomka
Na wycieczki survivalowe polecam szyszki z płatków owsianych (owies był podstawą diety gladiatorow). Przepis pamiętam z dzieciństwa - moja babcia robiła je bardzo czesto. Szyszki są bardzo pożywne i przygotowanie ich nie wymaga wielkich umięjetności
Składniki:
0,5 kostki margaryny
6 łyżek mleka
4 łyżki kakao naturalnego
cukier
2 szkl. płatków owsianych
bakalie (ale niekoniecznie)
Rozpuścić margarynę w rondelku, wsypać cukier (jeśli chce się bardzo słodkie to około 1/2 szklanki), dodać mleko i kakao. Mieszać i zagotować. Zdjąć z kuchenki, wsypać płatki owsiane i ew. bakalie, wymieszać. Na pergaminie lub papierze śniadaniowym uformować z masy coś w rodzaju szyszek. Jak wystygną to są pyyyyycha.

Inne przepisy na batony energetyczne: na blogu PA, Vicka na NGT
Przepisy na: chleb, rośliny, zupy, 2. dania, potrawy jednogarnkowe, jedzenie szturmowe