strona główna
survival
patenty
rośliny jadalne i użytkowe, galeria
tereny wypadowe, wyprawy
książki, linki
nowości
zrób to sam
filmy i programy, aktualnie w TV
sprzęt: pełny i minimalny
jak zacząć?
jedzenie
o autorze
umiejętności podstawowe i zaawansow.
spis treści, słownik, szukaj
Przepisy na: chleb, rośliny, zupy, 2. dania, potrawy jednogarnkowe, jedzenie szturmowe

Tu znajdziesz przepisy na zupy, które każdy (nawet początkujący kucharz) może ugotować w terenie:

Zupa "ze wszystkiego" czasami zwana "śmietnikiem" - przepis Andrzeja Trembaczowskiego zapisany w "Zanim wyruszysz"
Woda; zagęstnik (ryż, kasza, mąka, ziemniaki, kłącza pałki); wkładka (konserwa, kiełbasa, suszone mięso, "dzikie białko", ser); przyprawy.
Zagotować wodę - po 2 kubki na osobę. Trochę posolić (nie za dużo) i wrzucić do wody zagęstnik - jedna łycha na osobę. Trochę pogotować, dorzucić wkładkę i przyprawy. Czas gotowania tak dobrać, żeby wszystko było miękkie - wkładka (a zwłaszcza suszone mięso) szybciej zmięknie jeśli bedzie drobno pokrojona. Przyprawić.
Zupa nie powinna być tak gęsta, żeby "łyżka stawała" - łatwo się wtedy przypala. Za to przypraw nie ma co żałować. Puszeczka koncentratu pomidorowego, paczuszka wegety lub jarzynki nie waży wiele w plecaku a może bardzo poprawić smak potrawy.

Zupa z marchewką i ostrożeniem polnym

Polewka Jacka Londona - Przepis z "Traperskiej ścieżki"
Dosłownie resztki i okruchy z zapasów wziętych w drogę.
Przysmażyć dwa jak najcieńsze kawałeczki boczku, dodać pokruszone suchary, wlać dwa kubeczki wody i gotować parę minut często mieszając. Jeżeli jest jeszcze jakaś reszta np. kiełbasy, pokroić w plasterki, wrzucić do gotującej się polewki. Całość osolić do smaku.
Można ją dodatkowo "ożywić" i uzupełnić przez dodanie świeżych ziół przyprawowych oraz natki pietruszki albo koperku. Taka londonowska polewka może mieć zresztą wiele różnych odmian na zasadzie "co się nawinie pod rękę".
Wypróbowałem ten przepis i stwierdziłem, że na dwóch plasterkach boczku polewka jest bardzo "cienka". Dorzucenie połowy kostki bulionowej znacząco poprawiło smak, a po dodaniu jajka (które akurat miałem pod ręką) polewka była bardzo smaczna.

Smażenie boczku Polewka w/g przepisu Polewka ulepszona kostką bulionową Polewka ulepszona jajkiem

Zupa "neapolitańska" na bazie serka topionego (przepis mojej żony - Ani)
1 litr wody, 1-1.5 kostki bulionowej, 1 serek topiony (smak dowolny).
Do gotującej się wody wrzucamy serek. Po jego roztopieniu dodajemy kostkę bulionową, próbujemy, ewentualnie dodajemy pół kostki i doprawiamy (np. solą). Zupę możemy podawać z grzankami z chleba, szczypiorkiem lub tartym serem.

z grzankami z dodatkiem szczypiorku

Zupa "cebulowo-chlebowa" (przepis mojej żony Ani)
1 litr wody, 2 średnie cebule, 1-1.5 kostki bulionowej, 4 kromki chleba (może być czerstwy), tłuszcz do smażenia.
Kroimy cebule i kromki chleba (bez skórki) w drobną kostkę. Cebulę smażymy na tłuszczu na szklisto. Dodajemy chleb i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy wodą i gotujemy. Po zawrzeniu dodajemy kostkę bulionową. Rozbełtujemy chleb (w domu możemy użyć miksera). Podajemy z dodatkami jak wyżej.
z dodatkiem tartego żółtego sera

Zupa szturmowa (przepis DB z "npm" maj 2003)
Zupka chińska o dowolnym smaku, "gorący kubek" (Winiar, Knorra itp.)
Wrzątkiem (pół litra) zalewamy makaron z chińskiej zupki, czekamy przepisowe trzy minuty i dodajemy "gorący kubek" o ulubionym smaku. Tuż po zalaniu wrzątkiem makaronu można też dodać np. drobno pokrojoną kiełbasę lub jajko na twardo oraz wybrane przyprawy.

Zupa mleczna wzbogacana (przepis DB z "npm" maj 2003)
5 łyżeczek mleka w proszku, 5 łyżeczek kaszki ryżowej lub kukurydzianej, łyżka płatków owsianych lub jęczmiennych, lub ryżowych; dodatki (rodzynki, suszone morele lub inne owoce, orzechy, słonecznik, wiórki kokosowe, cynamon), szczypta soli, łyżeczka cukru lub miodu (niekoniecznie).
Mleko w proszku, kaszkę i płatki dobrze wymieszać w dowolnej proporcji, zalać przegotowaną, ale niekoniecznie wrzącą wodą, w ilości zależnej od pożądanej konsystencji (około 200 ml). Dodać szczyptę soli, cukier lub miód, wybrane dodatki. Wymieszać.

Lane kluski na bulionie (przepis z "Sakwy włóczykija")
Podajemy proporcję na trzy osoby. Dwa surowe całe jajka wbijamy do kubka. Dodajemy tyle mąki, by po dokładnym wymieszaniu i rozbiciu łyżeczką otrzymać masę o konsystencji śmietany, lekko solimy.
Zagotowujemy wodę w kociołku, rozpuszczamy w niej 2 kostki bulionowe. Rozrobione w kubku ciasto lejemy na gotujący się bulion cieniutką strużką, stale mieszając zawartość naczynia. Po wylaniu całej zawartości kubka gotujemy jeszcze zupę przez ok. 1/2 minuty (uwaga: łatwo kipi!), po czym dodajemy łyżeczkę masła. Całość doprawiamy drobno posiekaną natką pietruszki.
Lane kluski można również gotować na mleku albo używać do rzadkich zup, np. pomidorowej, owocowej, rosołu itp.

Zupa z czarnego bzu - 4-5 baldachów z owocami (na 3-4 osoby), łyżka mąki ziemniaczanej, śmietana, cukier do smaku, woda (pół litra na osobę).
Wypłukać i widelcem osmykać owoce. Włożyć je do małej ilości wrzątku. Kiedy popękają - przetrzeć przez sito. Dolać wody, sosłodzić do smaku i zagotować (w wariancie luksusowym: Dodać do zupy 4 miękkie poćwiartowane gruszki). Jeszcze spróbować, ewentualnie dosłodzić, dodać mąki ziemniaczanej rozmieszanej w kilku łyżkach zimnej wody i jeszcze raz zagotować. Po ostygnięciu można doprawić śmietaną i podawać na zimno lub na gorąco np z makaronem.

Zupa z młodych pokrzyw - 2 duże garście młodych pokrzyw, 1 cebula, 1 marchew, 1 łyżka mąki (np. krupczatki), 1 łyżka masła, 1,5 l wywaru z mięsa lub kostki bulionowej, 2-3 ziemniaki, sól, pieprz, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka soku cytrynowego.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, zasypać mąką i sporządzić jasną zasmażkę. Dodać do niej wypłukane, drobno posiekane pokrzywy i utartą marchew, wymieszać i zalać wywarem. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować do miękkości. Zupę przyprawić solą i pieprzem, "uszlachetnić" żółtkiem zmieszanym ze śmietaną i zakwasić sokiem cytrynowym. Wariant - ziemniaki ugotować osobno i dodać do zupy na koniec.

Zupa pokrzywowa ze słoniną - Salaterka młodych pokrzyw, 1 łyżka oleju, 2 łyżki mąki, 50 g bekonu, 1,5 l wywaru, sól, pieprz, szklanka kwaśnej śmietany, 50 g żółtego sera.
Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną słoninę. Gdy zżółknie, posypać ją mąką i ciągle mieszając rumienić Zasmażkę zalać wywarem, dobrze mieszać i gotować. Dodać umyte, drobno posiekane pokrzywy i gotować jeszcze przez 10 min. Do zupy wlać śmietanę, przyprawić i podawać posypaną utartym serem.

Przepisy na: chleb, rośliny, zupy, 2. dania, potrawy jednogarnkowe, jedzenie szturmowe

survival_zielona_kuchnia