strona główna survival patenty rośliny jadalne i użytkowe, galeria tereny wypadowe, wyprawy
książki, linki nowości zrób to sam filmy i programy, aktualnie w TV sprzęt: pełny i minimalny
jak zacząć? jedzenie o autorze umiejętności podstawowe i zaawansow. spis treści, słownik, szukaj
Przepisy na: chleb, rośliny, zupy, 2. dania, potrawy jednogarnkowe, jedzenie szturmowe

Tu znajdziesz przepisy na jedzenie, które możesz przyrądzić w terenie (bez roślin):

Przepinka - Potrawa "towarzyska" dla kilku przyjaciół.
Makaron (najlepiej wstążki lub świderki), mielonka z puszki (lub inne mięso), żółty ser, keczup lub inny sos.
Ugotować makaron lekko twardy. W osobnym naczyniu podgrzać i rozbełtać mielonkę. lepiej nie robić tego w puszce, chyba że ktoś ma za mało cynku w organizmie. Do mielonki można dodać przypraw, np. keczupu lub ziół. Potem mieszamy gorący makaron z mielonką, dodajemy ser pocięty na frytki i mieszamy. Przyprawiamy keczupem lub sosem.
Jeść należy w kilka osób z jednego garnka. Roztopiony ser powinien się ciągnąć, umożliwiając nam wyłapanie sera zwisającego z cudzego widelca.

Obrok - mieszanka energetyczna o długim okresie przechowywania.

Robinsonka czyli podpłomyk - placuszki z mąki pieczone na ognisku:
Mąka, woda. Z kilograma mąki można zrobić robinsonki dla kilku osób.
Z mąki i wody zrobić ciasto. Może być lekko klejące albo bardziej suche. Ciasto dzielimy na kawałki trochę większe od piłeczek pingpongowych. Sposobów pieczenia jest kilka:
- Podpłomyk - z ciasta robimy małe placuszki i pieczemy przy ognisku na gorącym kamieniu, w popiele albo na ruszcie jak na zdjęciu->.
- Wąż - Ciasto owijamy na kiju i pieczemy nad ogniskiem obracając kija.
- Robinsonka - ciasto naciągamy jak prezerwatywę na okorowany suchy kij średnicy 2-3 cm i pieczemy nad ogniskiem jak na zdjęciu->.
Ciasto pieczemy aż będzie suche. Z kija je zdejmujemy okręcając. Smarujemy dżemem (robinsonkę od środka). Można też z mielonki zrobić farsz i wlać do robinsonki.

Słyszałem też o wersji robinsonki podobnej do sękacza, w której kij się macza kilka razy w płynnym cieście i opieka na ogniu. Niestety wtedy pieczenie trwa o wiele dłużej.

O innych przepisach na pieczenie chleba możecie przeczytać w specjalnym rozdziale.

mąka + woda zamieszać wygnieść porządnie, dodać wody lub mąki z ciasta zrobić kulki

Chleb z jajkiem - smaczny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba (świeży jest za miękki).
Chleb kroimy na kromki, maczamy w rozbełtanym, przyprawionym jajku i smażymy na tłuszczu.
Smaczniejsza jest wersja z serem - 2 kromki chleba (cieńsze niż poprzednio) maczamy w jajku, potem wkładamy między nie plasterek sera i smażymy razem na patelni.

Kiełbasa z miodem - Danie z grilla według Frediego
Bierzesz kiełbasę, najlepiej gęsto ponacinać, albo rzucić w plasterkach i polać miodkiem. Uważać przy smażeniu, bo miodek się szybko pali, więc trzeba wyczuć ten magiczny moment kiedy już jest kiełbaska gotowa a jeszcze nie jest spalona. Dlatego właśnie najlepiej najpierw trochę ją podsmażyć.

Przepinka, Obrok, Robinsonki, Chleb smażony z jajkiem, Kiełbasa z miodem,

survival_zielona_kuchnia