strona główna survival patenty rośliny jadalne i użytkowe, galeria tereny wypadowe, wyprawy
książki, linki nowości zrób to sam filmy i programy, aktualnie w TV sprzęt: pełny i minimalny
jak zacząć? jedzenie o autorze umiejętności podstawowe i zaawansow. spis treści, słownik, szukaj

Tu znajdziesz przepisy na jedzenie, które możesz wykonać z dodatkiem roślin dziko rosnących:

Zupa uniwersalna - w tym przypadku barszcz i pokrzywy

Ziołowa zupa uniwersalna - Zebrać po 200 g rośliny na osobę (100 g w przypadku roślin kwaśnych), umyć i posiekać. Przygotować wywar z mięsa, ryby lub kostki rosołowej, włożyć ziemniaki i gotować 15 minut. Dodać rośliny i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić i gotować aż rośliny zmiękną. Rośliny można uprzednio wymieszać np. z mąką z żołędzi i podsmażyć na tłuszczu.

Soczewica z kaszą i ziołami - 200 g soczewicy, 200 g kaszy jęczmiennej, talerz mieszanych świeżych ziół ( barszcz, podagrycznik, pokrzywa, komosa, łoboda), 100 g paprykowanej słoniny, łyżka tłuszczu, cebula, sól.
Kaszę i soczewicę moczymy osobno przez 3 godziny i gotujemy. Pokrojoną słoninę i cebulę podsmażamy na tłuszczu. Ddodajemy umyte, odcedzone i posiekane zioła. Dusimy przez 10 minut ciągle mieszając. Najlepiej podawać z kwaszonym ogórkiem lub kiszoną kapustą.

Zupa grzybowa z gwiazdnicą - 1,5 litra wody, garść świeżych grzybów, 2 ziemniaki, 1 cebula, 3 łyżki kaszy jęczmiennej, 2 ząbki czosnku, 1 filiżanka posiekanej gwiazdnicy, pieprz, szczypiorek, sól.
Grzyby i kaszę gotujemy w wodzie, po pewnym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę. Później dodajemy gwiazdnicę i zmiażdżony czosnek, solimy i pieprzymy. Zupę przez chwilę gotujemy i odstawiamy. Na koniec doprawiamy do smaku szczypiorkiem i ewentualnie kilkoma łyżkami śmietany.

Wiosenna zupa ziołowa - Miska wiosennych ziół (liście pokrzywy, fiołka, poziomki, bluszczyku, krwawnika, babki, kminku, podagrycznika, szczypiorku), 1,5 l rosołu z kostki, jajko, bułka, 2 łyżki masła, pieprz, sól.
Zioła myjemy, kroimy i krótko gotujemy w rosole. Dodajemy połowę masła i roztrzepane jajo. Zupę solimy, pieprzymy do smaku. Dodajemy granki z bułki pokrojonej w kostkę, obsmażonej w reszcie maśła.

Ziemniaki zapiekane - 1 kg ziemniaków, 50 g masła, 4 cebule, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej macierzanki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 300 g pomidorów, 100 g słoniny.
Garnek lub brytfannę dobrze wysmarować masłem i układać na zmianę warstwami: plasterki ziemniaków i plasterki cebuli. Każdą warstwę posypać solą, pieprzem, macierzanką i pietruszką. W ostatniej warstwie powinny być ziemniaki. Na wierzchu układamy pomidory w plasterkach i cienkie plasterki słoniny. Piec powoli w piekarniku około 45 minut pod przykryciem (może być z folii aluminiowej). Gdy ziemniaki zmiękną, odkryć i zapiec na rumiano.

Omlet z poziomkami - 300 g poziomek, 3 jaja, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, masło, 2 łyżki dżemu poziomkowego, cukier, ewentualnie bita śmietana
Z jajek, cukru i mąki upiec na maśle 2 omlety. Posmarować je dżemem wzbogaconym poziomkami albo same poziomki posypane cukrem. Omlety złożyć na pół. Podawać przybrane poziomkami z cukrem i ew. bitą śmietaną.

Zupa szczawiowa
Liście szczawiu umyć i pokroić. Liści szczawiku zajęczego można wziąć więcej. Zagotować i dodać tłuszcz lub rosół z koncentratu i śmietanę. Zagotować i przyprawić. Warto dodać jajko i ziemniaki.

Zupa uniwersalna, Soczewica z kaszą i ziołami, Zupa grzybowa z gwiazdnicą, Zupa ziołowa, Ziemniaki zapiekane, Omlet z poziomkami, Zupa szczawiowa,
powrót na górę,

survival_zielona_kuchnia