borówka Vaccinum myrtillus [ang: blueberry, fr: airedale myrtille, niem: Blaubeere]

Borówka czernica zwana popularnie czarną jagodą jest krzewinką wysokości 15-30 cm. Gałązki ostrokanciaste, nagie. Liście cienkie, zielone, od spodu bledsze, jajowate, na brzegu ostro piłkowane. Kwiaty pojedynczo w kątach liści; korona czerwonawozielona lub zielonawobiała z różowym odcieniem, beczułkowata, 4-5-wrębna. Kwitnie od kwietnia do czerwca. Owocem jest jagoda czarna z niebieskim nalotem.

Rośnie w lasach mieszanych i borach iglastych. Pospolita w całym kraju.
Jadalne są owoce - robi się z nich soki, syropy, zupy, wina, kompoty, dżemy, dodaje się je do sosów i ciast. Przepisów jest ich mnóstwo, każdy dobry więc podam tylko jeden przykładowy.

Liście działają przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo. Naparu z liści używa się przy cukrzycy, biegunkach, nudnościach, chorobach pęcherza i dolegliwościach skórnych. Suszone owoce wykazują działanie przeciwcukrzycowe, ściągające, antyseptyczne, moczopędne i robakopędne.

Konfitury z jagód, malin lub jeżyn

Do spisu roślin

survival_zielona_kuchnia