FIOŁEK WONNY Viola odorata [ang: common violet, fr: violette odorante, niem: Veilchen]

Fiołek wonny jest byliną o krótkim, pełzającym kłączu z rozłogami. Osiąga wysokość 5-10 cm. Liście sercowate lub nerkowate, karbowane. Kwiaty wonne ciemnofioletowe, rzadziej różowe lub białe z ostrogą. Kwitną od marca do kwietnia. Owocem jest trzykomorowa torebka.

Występuje rozproszony na obszarze całego kraju w suchych zaroślach, suchych łąkach i lasach. Fiołek wonny jest podobny do wielu innych gatunków fiołków, których kwiaty i owoce są również jadalne - lepiej jednak trzymać się fiołków o fioletowych kwiatach.
Jadalne są młode liście zbierane w marcu-kwietniu a także kwiaty i pączki kwiatowe. Można je gotować lub jeść na surowo. Liście dodaje się do zup ziołowych i omletów wraz z innymi ziołami. Wg Henschela kwiaty gotowane z ryżem dają interesujące rezultaty (Może wiesz, na czym polega ich niezwykłość?)

Kwiaty kandyzowano i stosowano w przeziębieniach i podczas kaszlu. Napary z liści można stosować przy stanach zapalnych gardła lub infekcjach jamy ustnej.

Do spisu roślin

survival_zielona_kuchnia