KONICZYNA BIAŁA Trifolium repens [ang: white clover, fr: trefle blanc, niem: Weiß-Klee]

Koniczyna biała jest rośliną wieloletnią wysokości 15-45 cm. Łodyga leżąca. Liście 3-listkowe, długoogonkowe; listki odwrotnie jajowate, drobno ząbkowane, z wierzchu z jasną plamą. Kwiatostan 20-40-kwiatowy, długoszypułowy, główkowaty. Korona biała przed i po kwitnieniu różowawa. Kwitnie od maja do sierpnia. Nasiona twarde, jajowate.

Bardzo pospolita w całym kraju na łąkach, pastwiskach i boiskach.
Kwiaty koniczyny można przeznaczyć na orzeźwiającą herbatkę lub przyrządzać jak szpinak. Można też dodawać do podpłomyków jako nadzienie. W latach głodu w Irlandii kwiaty suszono i mielono na mąkę, którą "fałszowano" mąkę do wypiekanu chleba.
Kwiaty i liście koniczyny nie mają własnego smaku ale są bardzo sycące z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.

Szpinak uniwersalny



KONICZYNA ŁĄKOWA Trifolium pratense [ang: red clover, fr: trefle commun, niem: Rotklee]

Roślina zwana też czerwoną koniczyną jest rośliną wieloletnią o wysokości 15-50 cm. Łodyga podnosząca się przylegająco owłosiona. Liście długoogonkowe 3-listkowe; listki eliptyczne z półksiężycową plamką. Kwiaty zebrane w główki, zwykle po dwie. Kwitnie purpurowoczerwono od maja do września. Strąk wewnątrz kielicha, 1-nasienny, jajowaty.

Bardzo pospolita w całym kraju na łąkach, przydrożach i zaroślach.
Z kwiatów koniczyny można robić smaczną herbatę. Jak szpinak można przyrządzać kwiaty i młode liście.

Do spisu roślin

survival_zielona_kuchnia