MACIERZANKA PIASKOWA Thymus sepyllum [ang: Breckland thyme, wild thyme, fr: serpolet, niem: Sand Thymian]

Macierzanka piaskowa jest niską krzewinką o przyjemnym zapachu i wysokości 5-15 cm. Łodygi pełzające, zakorzeniające się, owłosione, u nasady drewniejące, z wzniesionymi pędami kwiatostanowymi. Liście 3-10mm długości okrągławe lub podługowate, na krzyż naprzeciwległe, zwężone w krótki orzęsiony ogonek. Kwiatostan główkowaty. Kwiaty różowofioletowe dwuwargowe. Kwitnie mocno pachnąc od maja do września. Owocem są drobne rozłupki.

Gatunek pospolity w całym kraju w borach sosnowych, przydrożach i nasłonecznionych wrzosowiskach. Można ją pomylić z macierzanką zwyczajną (Thymus vulgaris) ale praktycznie nie ma to znaczenia ze względu na identyczne zastosowanie obu gatunków.
Ziele macierzanki zbiera się bezpośrednio przed kwitnieniem lub w okresie kwitnienia. W kuchni stosuje się macierzankę świeżą i suszoną, podobnie jak tymianek i majeranek. Doprawia się nią zupy, potrawy z warzyw, pieczone i duszone mięsa, zapiekanki, sosy, omlety, nadzienia i potrawy z roślin strączkowych. Na jedną porcję dodaje się tylko szczyptę macierzanki.
Bardzo drobno utłuczone ziele macierzanki można dodać do ciasta, żeby otrzymać "ziołowy chlebek".

Macierzanka działa wykrztuśnie, przeciwkaszlowo, dezynfekująco i rozkurczowo. Stosowana bywa w postaci naparu (1 łyżka zmielonego ziela na szklankę wrzątku, 3 razy dziennie). W wypadku przeziębienia napar słodzić miodem. Stosować również przy stanach zapalnych dróg moczowych i dolegliwościach trawiennych, a zewnętrznie do płukania źle gojących się ran (silnie bakteriobójczy).

Ziemniaki zapiekane

Do spisu roślin

survival_zielona_kuchnia