strona główna survival patenty rośliny jadalne i użytkowe, galeria tereny wypadowe, wyprawy
książki, linki nowości zrób to sam filmy i programy, aktualnie w TV sprzęt: pełny i minimalny
jak zacząć? jedzenie o autorze umiejętności podstawowe i zaawansow. spis treści, słownik, szukaj

Dokładne zidentyfikowanie rośliny jest szczególnie ważne w przypadku ziół i roślin jadalnych.
Ewentualny błąd może mieć przykre skutki. Jednak obawa przed roślinami trującymi nie powinna Cię paraliżować!

Kiedyś, będąc w Parku Wilanowskim, usłyszałem jak rodzic mówi do swojego dziecka: "Nie dotykaj tego! to jest trujące!" Szybko obróciłem się żeby zobaczyć, jakąż to trującą roślinę dziecko znalazło na trawniku? Był to zwyczajny mniszek - nie dość że nie trujący to wręcz jadalny! Rodzice wpajają swoim dzieciom lęk przed "jagódkami" - tak na wszelki wypadek. Ma to sens, kiedy dziecko jest małe bo projektanci zieleni wokół placów zabaw potrafią sadzić cisy i jałowce sabińskie.
Jednak później, warto by wytłumaczyć młodemu człowiekowi, że tylko mała część roślin jest naprawdę trująca a śmiertelnie - znikoma ilość. Jednak niewielu tak nie robi, bo sami się nie znają i wciąż się boją - i fobia zostaje na całe życie.

Pokonanie w sobie tej "roślinofobii" to pierwsze zadanie, jakie stoi przed kandydatem na "zielskojada".

Warto sobie uświadomić, że nie jest wcale tak łatwo śmiertelnie zatruć się rośliną. Bo odsetek roślin śmiertelnie trujących jest u nas niewielki - zaledwie około 1% gatunków może doprowadzić do śmiertelnego zatrucia. A większość z nich jest tak gorzka, że zaczniesz pluć, zanim wchłoniesz ilość groźną dla zdrowia.

W Polsce wydano kilka książek o roślinach trujących. I na oko zawierają one sporo gatunków. Jednak jeśli się przyjżysz bliżej, to zauważysz że:


Najlepszym sposobem na nauczenie się roślin jest spacer z doświadczonym "zielarzem", który nie tylko powie, jak się nazywa dana roślina i jak się jej używa, ale również pokaże jej cechy charakterystyczne, pozwalające odróżnić ją od innych - mniej jadalnych gatunków.

Ponieważ większość ludzi nie ma znajomych zielarzy - muszą się sami nauczyć rozpoznawania roślin. Samodzielna nauka roślin może (i powinna) składać się z kilku elementów:

Na początku unikaj roślin baldaszkowatych. Dopóki nie nauczysz się dobrze posługiwać kluczami do ropoznawania roślin ogranicz się do marchwi (z jej centralnym kwiatkiem) i pasternaku (z żółtymi kwiatami).

Nie licz na samą próbę smakową: Sprawdzenie jednej części jednej rośliny zajmuje 16 godzin. W ten sposób sprawdzisz jedną całą roślinę w ciągu dwóch dni. Jeśli będziesz miał szczęście to po tygodniu znajdziesz jedną roślnę jadalną (statystycznie co trzecia) i nabawisz się w tym czasie ze dwa razy biegunki. A i tak nie wykryjesz w ten sposób wielu roślin jadalnych (spróbuj surowego ziemniaka, jeśli nie wierzysz).

Jeśli twoje ambicje wykraczają poza minimum - nie ominie cię:

Na skróty po stronie:
do góry strony

survival_zielona_kuchnia