strona główna
survival
patenty
rośliny jadalne i użytkowe, galeria
tereny wypadowe, wyprawy
książki, linki
nowości
zrób to sam
filmy i programy, aktualnie w TV
sprzęt: pełny i minimalny
jak zacząć?
jedzenie
o autorze
umiejętności podstawowe i zaawansow.
spis treści, słownik, szukaj

Detlev (Detleff?) Henschel w swojej książce "Jadalne dzikie jagody i rośliny" zastosował następującą skalę smakowitości:

5 Bardzo dobra jako pożywienie, nigdy nie sprawiła problemów; smak wspaniały do doskonałego.
4 Dobra jako pożywienie, nigdy nie sprawiła problemów; smak dobry do znośnego.
3 Jako źródło pożywienia, nigdy nie sprawiła problemów; smak niedobry do bardzo niedobrego.
2 Jeszcze do użycia jako pożywienie, poza rozwolnieniem lub silną zgagą nie powoduje dalszych problemów; smak boski (to dopiero jest problem!) do skrajnie obrzydliwego.
1 Lepiej nie spożywać. Działaniami ubocznymi są (czasami) biegunka, (czasami) silny ból głowy do (czasami) halucynacji i (czasami) zasłabnięcia.

Tak więc nie zdziw się, jeśli w tekście znajdziesz takie oznaczenie: 5°H - będzie to oznaczać piąty stopień w skali smakowitości Henschela.

Uwaga: Skala nie jest obiektywna - oparta jest na subiektywnych długotrwałych doświadczenia jednego człowieka. Prawdopodobnie będę modyfikował jej stopień dla poszczególnych roślin, jeśli nie będzie się to zgadzało z moimi odczuciami (również subiektywnymi).



Na skróty po stronie:

survival_zielona_kuchnia